HTML

Csakazértis megmondom!

Nem biztos, hogy minden nap fogok ide írni, de ha bekattan valamin az agyvelőm, akkor nem fogom szó nélkül hagyni. Ezt várom tőletek is, ha érdemesnek tartjátok, szóljatok hozzá pro, vagy kontra!

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Miért ennyire drága???

2010.06.19. 11:00 Blog-lárka

Megmondom őszintén, Kedves Polgártársaim, hogy már nem merek a piacra menni. Na nem azért, mert félek a zsebesektől, vagy a közmondásosan csipkelődős piaci légytől. Mindössze az egészségemet féltem, mivel az infarktus kerülget, amikor nézem az árakat.

Vegyük példának okáért a friss, új petrezselyem gyökeret, mert egy hete szombaton az volt a legelső, amit meg kívántam vásárolni a miskolci Búza téri piacon. A standok legtöbbjénél 500 forint/csomó áron már hozzájuthattam pár szál csenevész, maximum hüvelykujjnyi vastagságú gyökérhez, de becsületére legyen mondva a kereskedőknek, a zöldje legalább egészséges, friss növény képzetét keltette. Kicsit odébb ugyanez az áru már 600 forintba került. Egyébként is roskatag egészségem megsemmisítő erejű csapást szenvedett. Kapkodtam a keringető szivattyúmhoz, elsápadtam olyannyira, hogy az egyik vásárló hölgy már a mesterséges lélegeztetéshez végzett előkészületeket. Homályosuló tudatom utolsó értelmes szikrájával még éppen idejében sikerült befognom a látómezőmbe a tántoríthatatlan elszántsággal közeledő hölgyemény képét, és jobbnak láttam azonnal meggyógyulni. Látjátok, a piacon még meghalni is veszélyes. :-)

Visszanyerve tudatomat és az életműködéseim fölötti kontrollt, tovalibbentem újabb árukat és árakat felkutatni. Az eredmény lesújtó volt. Eszméletlen drágaság. Zúgolódott a nép rendesen. Ki az időjárást, ki Gyurcsányt szidta, a merészebbek már Orbán számlájára írták a dolgot, de belefutottam olyan úriemberbe is, aki előbb Torgyánig, majd Trianonig nyúlt vissza a bajok forrását keresendő. A lényeg viszont a közös nyilatkozatokban van: Ez a drágaság már szinte kezelhetetlen.

Mivel megáldott a Jóisten pár zöldségárus ismerőssel, sőt, néhány őstermelővel is, szinte feloldhatatlan ellentmondás keletkezett oknyomozásom gondolatmenetében. A logika kerekei nagyon csikorogtak, akadoztak. Itt valami nem stimmel!!!

Megkérdeztem őstermelő barátaimat, hogy bizonyos árucikkekért a felvásárlók mit fizetnek. Keserű mosoly, kézlegyintés volt a válasz előbb, majd kiderült, hogy a piaci ár töredékét kapják meg, ami sok esetben az önköltséget sem fedezi. Pl. egy gyümölcs, ami a piacon 900-1000 forintba került most, azért a termelők alig kapnak 300 forintot. Hiába keresnének olyat aki többet adna érte, nem találnak, mert a felvásárlók kartellesedtek már ősidők óta. Ki is nyírnák egymást, ha valamelyik egy forinttal is kevesebbet ígérne. Ők viszont elfuvarozzák a cuccot a hűtőházba, vagy a nagybani piacra, és dupla áron eladják az egészet. Így lesz a nagybanin a 300-ból 600, a kofánál meg 600-ból 900.

Ha az utóbbiakat kérdeztem, azok jobban panaszkodtak, mint az őstermelők. Megélhetési gondjaikat adóterhek, működési költségek, áruhiány és egyebek idézik elő. El is bírom képzelni, micsoda kellemetlen, sőt, már-már szégyen lehet az a nagyvilág előtt, ha nem L betűvel kezdődik a család mindhárom Mercijének a rendszáma. Hú, emberek, ugye szerintetek is ciki lehet nagyon mindez??? Szegények, átérzem a gondjaikat, ezért ha lefut az árvízkárosultaknak való gyűjtés, részükre szervezem majd a következőt.

Azt mondják: áruhiány. Merthogy elvitte a terményt az ár- és a belvíz. Ez sajnos igaz is, sok-sok gazda és családja megy tönkre az idén. Őket valóban sajnálom. Életük munkája, mindenük odalehet a sorozatos természeti katasztrófák miatt.

Valóban iszonyatos károkat szenved a mezőgazdaság, de fura módon, a piacon mindez csak az árakon látszik meg. Minden kofa azt mondja, hogy azért drága, mert nincs. De hát van, emberek!!! Hiszen látom minden standon a keresett árut, és nem csak itt, hanem máshol is. A sarki zöldségesnél és a hipermarketekben is. Mi az hogy nincs? De bizony, hogy van, legfeljebb felesleg nincs, de van elég általában. Amiből meg nincs elég, az azonnal pótlásra kerül EU-s forrásokból. Jön a görög, francia, spanyol, olasz cucc, ami sok esetben elvileg olcsóbb is, mint a magyar, mégis, mert itt a kereskedők eldöntötték, hogy "nincs", magas áron adják őket.

Apropó, hipermarketek! Bementem a minap az egyik multihoz, mivel a kollégáknak pénteken egy nagyszabású céges rendezvényen babgulyást kívántam főzni. A hozzávalókat megvásárolván tapasztaltam, hogy - újfent a petrezselyem gyökeret véve példának -  annak kilója közel 1600 forint volt, míg a szálláshelyemhez 100 méterre lévő hazai kereskedelmi lánc boltjának zöldség-gyümölcs részlegében ugyanaz az áru mindössze 1100 forintot kóstált. És még mondják, hogy a nagyok olcsóbbak. Hát nem, Kedves Barátaim, ez koránt sincs így, legalábbis nem egyértelmű és nem általános mindez minden árucikkre vonatkozólag. (folyt. köv.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://blogiqs.blog.hu/api/trackback/id/tr402093239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása