HTML

Csakazértis megmondom!

Nem biztos, hogy minden nap fogok ide írni, de ha bekattan valamin az agyvelőm, akkor nem fogom szó nélkül hagyni. Ezt várom tőletek is, ha érdemesnek tartjátok, szóljatok hozzá pro, vagy kontra!

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Miért ennyire drága??? 2. rész

2010.06.19. 12:35 Blog-lárka

A nagy vásárolgatás közepette nem kizárólag az árakat nézegetem a minőség mellett, hanem nagy hangsúlyt fektetek arra is, hogy lehetőleg magyar árut vegyek meg, mert ezzel tudom megőrizni a magyar munkahelyeket, ezzel tudok nagyobb adóbevételt realizáltatni államkasszánk számára. De kérdem én: mi a garancia arra, hogy az adott áru - amelyen szépen fel van tüntetve az állítólagos magyar származása - tényleg magyar áru??? Kérdem mindezt annak a négyszemközti internetes beszélgetésemnek a fényében, melyet egy őstermelő barátommal folytattam még tavaly nyáron. Az illető ismerősöm arról számolt be, hogy a már nálunk is örvendetesen elszaporodó TÉSZ-ek (nem a régi TSZ-ek, azokhoz semmi közük sincs), vagyis Termelői Értékesítő Szövetségek/Szövetkezetek időnként milyen munkálatokat folytatnak, eléggé el nem ítélhető módon. Történetesen ezek a TÉSZ-ek arra lennének hivatottak, hogy a kisebb termelőket összefogják, és terményeiket közösen értékesítsék nagyban, mérsékelve költségeiket és versenyképessé is tegye őket a piacon. Ezzel nem is lenne baj, amíg tényleg a saját terményeiket értékesítik. Ismerősömtől arról kaptam hírt, hogy van olyan TÉSZ, amelyik nem a sajátját küldi forgalomba, hanem behozza pl. a spanyolnak dokumentált paprikát, paradicsomot, ami esetleg Marokkóban látott napvilágot eredetileg, így feltételezhetően tele van az EU-ban régóta tiltott vegyszerrel. Ezt a spanyol árut szépen magyarrá csomagolják, és már mehet is magyarként a hipermarketekbe. Biztos, hogy nem lehet ez mindennapi és általános gyakorlat, de egyet sem lenne szabad megengedni. Kíváncsi vagyok, hogy ezt a tevékenységet milyen gyakran ellenőrzik.

Visszakanyarodva az eredeti problémára, hogy „MIÉRT ENNYIRE DRÁGA?”, véleményem szerint két oldalról megközelítve kellene megoldani. Úgy, hogy az őstermelők se lehetetlenedjenek el, de a piaci árak is a realitás talaján maradjanak. Javaslatom talán ellentmond a szabad versenyes kapitalizmusnak és a piaci törvényeknek, viszont elősegítené a gazdák, őstermelők megélhetési biztonságának elérését, megőrzését, mezőgazdaságunk fejlődését, valamint gátat szabna a tisztességtelen haszonszerzésnek és a piaci áraknak is.
1.      Meg kellene törvényileg szabni, hogy a termelőt elhagyva az áru legfeljebb 1 nagykereskedőn és 1 kiskereskedőn át juthasson el a végfelhasználóig, ez lehessen a leghosszabb kereskedelmi út, ne kerülhessenek bele fölösleges láncszemek.
2.      Az pedig még fontosabb lenne, hogy a nagy- és kiskereskedők által az árukra tett saját árrés ne haladhassa meg a beszerzési ár egy törvényben meghatározott %-át (melyet az érdekelt felek közötti egyeztetés útján kellene meghatározni), így nem alakulhatnának ki irreálisan magas piaci árak és a termelők is tisztességes árat kaphatnának a terményeikért. (Én max. 30 %-os árrést tartanék indokoltnak)
Kíváncsi lennék, mi a véleményetek minderről. Várom a hozzászólásaitokat és építő jellegű javaslataitokat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://blogiqs.blog.hu/api/trackback/id/tr592093428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása